28 Aralık 2013 Cumartesi

Karaduvar Atık Su Arıtma Tesisi Gezisi

Karaduvar Atık Su Arıtma Tesisi Gezisi
 
 
Tesise gelen atık suların iki aşamalı elekten geçtikten sonra fiziksel olarak yağ ve ağır cisimlerin(kum) ayıklandığı havuz 
 
 
 
 
 Biyolojik arıtmanın gerçekleştiği aerob ve anaerob bakterilerin bulunduğu havuzlar
 
 
 
Anaerobik bakteri havuzu
 
 
aerobik bakteri havuzu 
 
 
Dinlendirme ve çöktürme havuzu
 
 
Çöktürme havuzundan elde edilen fazla bakterilerden metan gazı üretme ünitesi
 
 
Oluşan metan gazının depolanmasını sağlayan tanklar
 
 
Gaz üretimi sonunda oluşan çamurun solar sistemle kurutulması
 
Kuruyan çamur katı atık toplama bölgesine gönderilir 

 
Tesise gelen su ile çıkan suyun karşılaştırılması
  
 
Atık sudan alınan örneklerin analizinde gözlemlenen canlılar 

24 Aralık 2013 Salı

Verem hastalığı

Verem hastalığı nedir?
Tüberküloz(verem) binlerce yıldır varolduğu bilinen bir mikropla oluşmaktadır; bu mikrobun adı: Mycobacterium tuberculosis’dir.
Dünyanın bütün uluslarından insanlarda, zengin-yoksul, genç-yaşlı herkeste hastalık yapabilir.
Tüberküloz, en çok akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabilir. Organlara zarar verir. Tedavisiz bırakılırsa ya da kötü tedavi edilirse öldürücü olabilir.
Tedavi ile tümüyle şifa sağlanabilir. Erken ve uygun tedavi başlanır, yeterli süre tedavi edilirse hastalar yüzde yüz iyileştirilir. İyileşme kalıcıdır, şifa sağlar.
TÜBERKÜLOZ, DÜNYADA CİDDİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR.
TÜBERKÜLOZ NASIL BULAŞIR?
Tüberküloz mikrobunun kaynağı, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak (larinks) veremi olan hastalardır. Nefes vermekle, özellikle de öksürmek, hapşırmak, konuşmak ile mikroplar çevre havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları nefesleriyle alırlar.
Sokakta, dolmuşta, lokantada öksüren birisinden verem mikrobu alma olasılığı çok düşüktür.
Bulaşma için genellikle verem hastası bir kişi ile belirli süre birlikte yaşamak gereklidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi başlandıktan sonra bulaşma hızla sona erer. Çatal, kaşık, tabak, bardak, giysi gibi nesnelerle, kan ile, cinsel ilişki ile bulaşma olmaz.
TÜBERKÜLOZ, HAVA YOLUYLA BULAŞIR.
“TÜBERKÜLOZ ENFEKSİYONU” NEDİR?
Tüberküloz mikrobu vücuda girdikten sonra aylarca-yıllarca hastalık yapmadan kalabilir. Bu dönemde vücudun oluşturduğu savunma, mikropları hapseder, sessiz şekilde tutar. Buna tüberküloz enfeksiyonu ya da kişinin enfekte olması diyoruz.
Kişi, kendisinin enfekte olduğunu genellikle bilmez. Tüberkülin (PPD) ile cilt testi yapılırsa pozitif olur; bu yolla enfekte olduğu anlaşılır. Bu dönemde mikroplar bir anlamda hapsedilmişlerdir.
TÜBERKÜLOZ ENFEKSİYONU, CİLT TESTİ İLE ANLAŞILIR.
TÜBERKÜLOZ HASTALIĞI NEDİR?
Vücuttaki tüberküloz mikropları aktif hale gelirse hastalık yaparlar. Hastalık ciddidir.
Tedavi edilmediği sürece, tuttuğu organda ya da organlarda hasar yapar, bu hasar giderek artar ve öldürücü olabilir.
Tüberküloz hastalığı, en çok akciğerleri tutar. Hastalığın tuttuğu diğer organlar, akciğer zarları, lenf bezleri, kemikler, böbrekler, beyin zarlarıdır. Vücudun hemen bütün organlarında hastalık yapabilir. Hastalanan organlarda ağır bir iltihap olur, erimeler görülebilir. Organların çalışması bozulur.
Mikropların vücuda girdikten sonra hastalık yapma süresi farklılıklar gösterir. Vücut direnci düşükse, hızla hastalık gelişebilir. Ya da yıllar sonra hastalık gelişebilir. Mikrop alıp enfekte olanlardan yüzde onu yaşamlarının herhangi bir döneminde hastalanırlar. Hastalığın gelişmesine yol açan vücut direncini kırıcı hastalıklar ve etkenler vardır. AIDS hastalığı bu bakımdan vücut direncini en çok kıran hastalıktır. Bu nedenle, AIDS ve tüberküloz birbirlerine en büyük desteği veren iki beladır. Hastalığın gelişmesine yol açan diğer direnç kırıcılar, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, bazı kanserler, ilaç ve alkol bağımlılığı, sigara, madenci hastalığı ve diğer bazı ciddi hastalıklardır. Bebeklerde ve yaşlılarda da vücut direnci düştüğünden hastalanma fazla olur.
VÜCUT DİRENCİNİN ZAYIFLAMASI, MİKROPLARIN ÇOĞALMASINA VE HASTALIĞA YOL AÇAR.
TÜBERKÜLOZ TANISI NASIL KONULUR?
Tüberküloz tanısı, balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulur.
Hastanın yakınmaları ve akciğer film bulguları ile hastalıktan şüphelenilir.
Hastalarda şu yakınmalar olabilir:
  • İki haftadan uzun süren öksürük,
  • Ateş, gece terlemesi,
  • Göğüs ağrıları,
  • İştahsızlık,
  • Zayıflama (kilo kaybı), çocuklarda kilo alamama da olabilir;
  • Halsizlik,
  • Kan tükürme.
Yakınmalar genellikle hafif başlar ve yavaş ilerler. Bu nedenle, birçok hasta doktora
başvurmakta gecikir. Bazıları da yakınmalarını sigara ya da başka bir nedene bağlar. Doktora başvuru gecikince, hastalık akciğerleri ya da tutulan diğer organları tahrip eder. Yanlış teşhis ve yanlış tedaviler de hastalığın ilerlemesine neden olur; aynı zamanda çevresine mikrop saçmayı sürdürmesine yol açar.
Özellikle öksürük ve diğer yakınmaları olan hastaların gecikmeden verem savaşı dispanseri ya da göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir.
Hastanın yakınmaları ve akciğer film bulguları hastalıktan şüphelenmeyi sağlar. Şüphelenilen hastalarda kesin tüberküloz tanısı mikroskopta basilin gösterilmesi ve besiyerinde basilin üretilmesi ile konur. Hastadan alınan balgam ya da nadiren diğer örnekler bu amaçla laborutavarda incelenir ve tanı kesinleştirilir. Verem savaşı dispanserlerinde tanı işlemleri, tedavi, ilaçlar ve takip ücretsizdir.
ÜÇ HAFTADAN UZUN SÜREN ÖKSÜRÜK, BALGAM ÇIKARMA, HALSİZLİK, KİLO KAYBI GİBİ ŞİKAYETLERDE; HASTALAR MUHAKKAK VEREM SAVAŞ DİSPANSERİNE BAŞVURMALIDIR.
TÜBERKÜLOZ TANISI, BALGAMDA VEREM MİKROBUNUN GÖSTERİLMESİ İLE KONUR.
TÜBERKÜLOZ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tüberkülozun tedavisinde çok güçlü ilaçlar vardır. Bu ilaçları, ülkemizde Verem Savaşı Dispanserleri ücretsiz verir. Mikropları etkili bir şekilde öldürmek için yeni hastaların tedavisinde dört değişik ilaç kullanılmaktadır. Verem mikrobu, diğer mikroplara göre çok daha yavaş çoğaldığından, ilaçları uzun süre kullanmak gerekir. Tedavi süresi en az altı aydır. Bazı özel durumlarda ilaçları kullanma süresi uzatılabilir.
İstirahat, özel beslenme, iklim ve sıkıntı-stres gibi unsurların tüberküloz tedavisinde çok önemli olmadığı gösterilmiştir. Verem ilaçları bulunana kadar bu saydığımız uygulamalar yapılıyordu, fakat hastaların yarıdan çoğu ölüyordu. İlaçlar bulunduktan sonra, verem ölümleri son derece azalmıştır; uygun ilaçları yeterli süre kullanmakla hastaların neredeyse hepsi başarıyla tedavi edilebilmektedir.
Hastayı iyileştiren tedavi, hastanın sağlığı yanında toplum sağlığı açısından da son derece önemlidir. Tedavi, bulaşıcı bir hastalık olan veremle savaşın en önemli yöntemidir. Bu nedenle,tedavinin düzenli sürdürülmesi ve tamamlanması zorunludur.

28 Kasım 2013 Perşembe

Corona Virüsler


Corona Virüsler

 

Hazırlayan: Dr. Fikret Özgür

MERS nedir?

Son zamanlarda yoğun endişeye yol açan corona virüs enfeksiyonu MERS’tir: Middle East Respiratory Syndrome(Orta Doğu Solunum Sendromu). Hastalığa yol açan virüs MERS-CoV’dır. Bu virus 2012 yılında Suudi Arabistan’da tespit edilmiştir. Bu virüsle enfekte olan insanların çoğunda ağır akut solunum sistemi rahatsızlıkları gelişmiştir. Ateş, öksürük ve nefes darlığı gözlemlenmiştir. Yaklaşık yarısı hayatını kaybetmiştir. Hastaların çok az bir kısmı hafif belirtilerle atlatmıştır. Amerika Birleşik Devletlerin’de bildirilen bir vaka olmamıştır. SARS’a yol açan virüsten farklıdır. Araştırmacılar virüsün kaynağını ve nasıl yayıldığını bulmaya çalışıyorlar. İlk ortaya çıktığı nisan 2012’den bu yana vaka ve ölüm sayıları 30 Ekim 2013 itibariyle şu şekildedir:

Ülke
Vaka (Ölüm)
Fransa
2 (1)
İtalya
1(0)
Ürdün
2 (2)
Katar
5 (3)
Suudi Arabistan
108 (47)
Tunus
3 (1)
Birleşik Krallık
3 (2)
Birleşik Arap Emirlikleri
6 (2)
Toplam
130 (58)

  

SARS nedir?

Bir diğer ağır geçen corona virüs enfeksiyonu SARS’tır (şiddetli akut solunum sendromu). Etkeni SARS-CoV’dır.  SARS vakaları ilk olarak 2003 yılının şubat ayında Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da gözlemlenmiştir.1 Kasım 2002-31 Temmuz 2003 tarihleri arasında dünya genelinde 8273 SARS vakası gözlemlenmiştir ve bu vakaların 775’i ölümle sonuçlanmıştır.  2004 yılından bu yana dünyanın herhangi bir yerinden bildirilmiş SARS-CoV enfeksiyonu bulunmamaktadır.   

 

Corona virüs enfeksiyonları her zaman ölümcül müdür?

Corona virüsler nadiren MERS ya da SARS gibi ölümcül olabilen enfeksiyonlara yol açarlar. Çoğu zaman hafif enfeksiyonlar gözlemlenir.

 

Corona virüslerin temel özellikleri nelerdir?

Corona virüsler çoğu insanın hayatlarının bir bölümünde karşılaştığı yaygın virüslerdir. İnsan corona virüsleri çoğu zaman hafiften orta dereceye üst solunum sistemi enfeksiyonlarına yol açarlar. Bulaşma yolları, görüldüğü mevsimler, semptomları da diğer üst solunum sistemi enfeksiyonları gibidir.

  

Corona virüs enfeksiyonlarından nasıl korunabiliriz?

İnsan corona virüslere karşı koruyucu herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Enfeksiyon riskini azaltmanın başlıca yolları: Su ve sabunla sık sık ellerin yıkanması, gözlere, ağıza ve buruna dokunulmaması, hasta insanlarla yakın temastan kaçınılması. O halde insan corona virüslerle enfekte olduğumuzda diğer insanları korumak için şunları akılda tutmak gerekir: Hastayken evde kalmak, başkalarıyla yakın temastan kaçınmak, hapşırırken ya da öksürürken ağızı ve burunu kapamak, objeleri ve yüzeyleri temiz ve dezenfekte tutmak.

 

Corona virüs enfeksiyonlarında teşhis nasıl konulur?

Hastalığınızın sebebinin insan corona virüsü olup olmadığını anlamak için laboratuar testleri yapılabilir. Ama çoğu zaman insanlar hafif rahatsızlıklar yaşadıkları için bu testlere ihtiyaç duyulmaz. Ayrıca her laboratuarda da bu testler yaygın olarak bulunmayabilir. Laboratuarda yapılan temel testler şunlardır: Hücre kültüründe virüs izolasyonu, PCR (polymerase chain reaction), insan corona virüs antikorları için serolojik test. Serolojik test için kan örneği gerekir. Burun ve boğaz swabları insan corona virüsleri için en iyi numunelerdir.

 

Corona virüs enfeksiyonlarının tedavisi nasıldır?

İnsan corona virüsleri ile oluşan hastalıklar için spesifik bir tedavi bulunmamaktadır. Corona virüsle enfekte olan insanların çoğu kendiliğinden iyileşir. Semptomları azaltabilmek için ağrı kesiciler, ateş düşürücüler kullanılabilir (çocuklara aspirin verilmemeli), boğaz ağrısı ve öksürük için oda nemini arttıran cihazlar kullanılabilir ya da sıcak bir duş alınabilir. Bol bol sıvı alıp evde kalıp dinlenilmelidir.

 

Referanslar:

Centers For Disease Control And Prevention (CDC)

World Health Organisation (WHO)

Wikipedia

 "Novel coronavirus infection - update". World Health Association. 22 May 2013. Retrieved 23 May 2013.


"SARS: Prevention". MayoClinic.com. 2011-01-06. Retrieved 2013-07-14.

 "Remembering SARS: A Deadly Puzzle and the Efforts to Solve It". Centers for Disease Control and Prevention. April 11, 2013. Retrieved August 3, 2013.

"Coronavirus never before seen in humans is the cause of SARS". United Nations World Health Organization. 16 April 2006. Retrieved 5 July 2006.

 Oehler, Richard L. "Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)". Retrieved 2008-05-11.

 

ial atıkları topluyor

İÇEL ANADOLU LİSESİ ATIKLARI TOPLUYOR
 Atık Yağ
Kullanılmış yağ ham yağdan rafine edilen herhangi bir yağın herhangi sentetik yağın sanayide veya sanayi dışı alanlarda özellikle yağlanma amacı ile belli bir süre kullanım sonucu kimyasal ve fiziksel safsızlıklarca kirletilmesi sonucu oluşan orijinal özelliğini kaybeden bir yağdır.Yağ normal kullanım esnasında kir,metal sürtünmeleri,su ve kimyasallarla karışarak kirlenir.Yağ zamanla kullanımdan dolayı iyi performans göstermez.
1litre kullanılmış yağ 1000 ton suyun tadını bozar!
 
 Son zamanlarda ülkemizde yağda kızartılmış patates ve diğer yiyeceklerin kullanımında önemli artışlar olmuştur. Bu artışın sonucu kullanılmış bitkisel yağ atıkları da artmıştır.Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir. Bu atık yağlar, suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar, su sistemine zarar verir, havadan suya oksijen transferini önler, zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, kuşlara,
 balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Bu tür yağların kanala dökülmesi önlendiği için gelişmiş ülkelerde atık suların kirlilik yükü Türkiye’deki evsel atıksulara göre daha düşüktür.
Kirlenen yer altı sularını temizlemek çok çok pahalı ve zordur. Yer altı suları her ülke için önemli bir içme suyu kaynağıdır. Köpekler, ayılar ve bazı kuş türleri (martı gibi) bitkisel ve hayvansal yağ atıklarını severler. Bu durum hayvanların bu depolama alanına gelmesine neden olur.
 
Atık Pil
Pilleri çöpe atmayın. Bir pil çevreye, bir ton çöpten daha çok zarar verir.
Hem çevreniz hem de cebiniz için NiMh şarjlı pil kullanın ve pillerin ömürleri tükendiğinde kullandığınız her çeşit pili çöpe değil,  özel toplama kutularına atın.  Pillerin içeriğinde bulunan cıva, kadmiyum ve kurşun elementleri, kansere, nörolojik bozukluklara, akciğer hastalıklarına, beyin iltihaplanmasına ve kısırlığa yol açıyor.
0-6 yaş grubu çocuklar daha çok etkileniyorPillerin çevreye ve sağlığımıza verdiği zararları önlemek için birkaç önerimiz var:
Hiçbir pili çöpe atmayın. (Saat, cep telefonu, dizüstü bilgisayar pilleri gibi her türlü elektronik aygıtların pilleri dahil)
Ömrü tükenmiş pillerinizi biriktirerek, özel pil toplama kutularına atın.
Eczanelerde pil toplama kutuları bulunmaktadır. Pillerinizi biriktirerek size en yakın eczanedeki pil kutularına atın. Pil kutusunu okulumuzda da bulabilirsiniz!!
 
 
  ATIK PİLLERİ OKULUMUZUN ATIK PİLLER KUTUSUNA ATABİLİRSİNİZ J
Pil toplama kutularından alınan piller, özel depolarda, zararsız duruma saklanmaktadır.
Alkalin ve diğer sıradan piller yerine şarjlı pil kullanın.
Toplam kullanım süresi düşünüldüğünde (1000 kez şarj) şarjlı piller sıradan pillere göre çok daha ucuzdur.
 Alkalin ve diğer sıradan piller şarj edilemez, patlar.
 Atık Kağıt
Türkiye’de kullanılan kağıdın ortalama olarak ancak %43ü toplanabilmektedir.
Bu şekilde toplanan kağıdın iki bakımdan mahzurları vardır. Birincisi çöpe karışan kağıdın evsafı kötüleşmekte, ikincisi bu kağıtların ayıklanması sırasında ortalığa saçılan çöplerin toplum sağlığı açısından tehdit oluşturması ve çevreyi kirletmesidir. Bu nedenlerden ilk olarak sistematik bir toplama sisteminin devreye sokulması gerekmektedir.
Atık kağıdın geri dönüş yüzdesini arttırmak için;
Halkın eğitimine önem verilmeli, ilkokul eğitim programı içersinde KAĞIT-ORMAN , ATIK-KAĞIT ilişkisi anlatılmalı dır.
Bugün dünyada, her yıl 16 milyon hektar orman alanı yitirilmektedir. Bir ton kağıdın geri kazanımı; selüloz-kağıt ithalatı nedeniyle 700-1000 doların ülkemizde kalması anlamına gelmektedir. Yalnızca İstanbul’da bir yılda tüketilen 450.000 ton kağıt geri kazanılsa, Türkiye’de yılda 38 km2 ağaçlık alan korunabilir.. Bir ton atık kağıdın yeniden değerlendirilmesi 17 ağacın kurtarılması demektir.
 Atık Cam
Cam: Camın bileşimine giren üç grup madde vardır. Bunlar cam haline gelebilen oksitler, eriticiler ve stabilizatörler denilen maddelerdir. Şişe, kavanoz, cam bardak, vazo ve diğer cam atıklar toplama kutularında veya atığın oluştuğu yerlerde ayrı toplanır ve bu atıklar renklerine göre ayrılarak geri dönüşüm tesislerine verilir. Burada atık ve katkı maddelerinden ayrılır. Cam, sonsuz bir döngü içinde geri dönüştürülebilir, yapısında bozulma olmaz.
Camın Geri dönüştürülmesiyle Sağlanan Tasarruf • Enerji tüketiminde azalma %25 • Hava Kirliliğinde azalma %20 • Maden atığında azalma %80 • Su Tüketiminde azalma %50 • Korunan doğal kaynaklar: kum, soda, kireç
 

ATIK YAĞ,CAM,KAĞIT,PİLLERİNİZİ OKULUMUZDAKİ GERİ DÖNÜŞÜM KUTULARINA VEYA SOKAKLARDAKİ ,BAŞKA KURUMLARDAKİ GERİ DÖNÜŞÜM KUTULARINA ATARAK ÇEVREYE SAHİP ÇIKABİLİRSİNİZ! JJ

AYŞEGÜL ARSLAN
BİLGE BUĞDAYCI
SEDANUR KORKMAZ
EBRU DORUK
ELİF ÇAĞLA ÖLÇER 9/A
 

24 Kasım 2013 Pazar

Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi inceleme gezisi

İÇEL ANADOLU LİSESİ
Biyoloji Kulübü
Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi inceleme gezisi
 

                                                                                                                         Tarih:      / …    / 2013

Öğrenciler için uyarılar

1.Grubunuzdan ayrılmayın
2.Öğretmen ve görevlilerin uyarılarına dikkat edin
3.Açıklamaları dinleyerek notlar alın
4.Bilmediğiniz bölgelere girmeyin
5.Olağan dışı olaylarla karşılaştığınızda öğretmenlerinize haber verin
6.Fotoğraf makinenizle yaptıklarınızı gördüklerinizi belgeleyin
7.Grubunuza öğretmenleriniz tarafından verilen etkinliği birlikte tamamlamaya çalışın

Yanınızda olması gerekenler

1.Fotoğraf makinesi
2.Kalem ve not defteri

Etkinlikler

1.Toplanan atık su kaynakları miktar ve maliyet
 
 
 
 

2.Atık sulardaki zararlı maddeler
 
 
 
 

3.Atık sulardaki zararlı organizmalar
 
 
 
 

4.Arıtma süreçleri
Fiziksel arıtma
 
 
 
Kimyasal arıtma
 
 
 
Biyolojik arıtma
 
 
 

 
5.Arıtım süreci sonundaki ürünler ve kullanım alanları
Su
 
 
Gaz
 
 
Katı madde
 
 

         
6.Arıtma tesisinin çevreye etkisi
İnsan sağlığı
 
 
Biyoçeşitlilik
 
 

      

7.Bu tür tesislerin çevreye etkisini açıklayınız.
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 


Sıra      No    Adı                          Soyadı

1          ……     ………………………     ………………………                                                                                         
2          ……     ………………………     ………………………                                                                                         
3          ……     ………………………     ………………………                                                                                          
4          ……     ………………………     ………………………                                                                                         
5          ……     ………………………    ……………………….